sâmbătă, 31 octombrie 2015

Halloween

     Tuturor ne place să ne costumăm în seara de Halloween, să ne uităm la filme de groază şi să sculptăm dovleci dar tot mai puţini ştim originile acestei sărbători. A fost odată ca niciodată pe tărâmurile Angliei de azi, o comunitate tribală şi primitivă de oameni numiţi celţi. Calendarul lor era diferit de cel pe care îl folosim astăzi, pentru ei anul se sfârşea pe 31 octombrie deoarece însemna sfârşitul verii, al căldurii, al fructelor şi legumelor şi începutul iernii, al frigului, al întunericului. Şi pentru că mulţi dintre ei nu supravieţuiau iernii, considerau că aceasta este ultima lor şansă să petreacă împreună.
    Legendele lor spun că în noaptea dintre ani, limita dintre lumea noastră şi cea a spiritelor este cât se poate de subţire şi le permite spiritelor să revină în lumea materială. De aici au început toate obiceiurile pe care le cunoaştem şi astăzi. Oamenii se îmbrăcau în monştri şi spirite pentru a nu fi atacaţi de spiritele rele ceea ce a dat obiceiul de a te costuma din zilele noastre, sculptau napi în care puneau un fel de lumânări pentru că le trebuia lumină, lucru ce a dus la sculptatul dovlecilor după descoperirea Americii deoarece nu se găseau în Europa. Obiceiul de colindat, Trick or Treat , este dat de faptul că celţii le ofereau spiritelor rele cele mai bune mâncăruri pentru a nu fi mâncaţi.
   Sărbătoarea de Halloween, nu este, aşadar, o sărbătoare satanistă.
   Pentru cei care diseară au mari petreceri cu tematica respectivă acestei nopţi dar încă nu şi-au găsit costumul potrivit, le recomand să se îmbrace în negru şi să folosească oricare model de mai jos. Sunt foarte uşor de realizat, nu necesită decât un creion negru, un fond de ten cât se poate de deschis, pensule, fard negru şi multă răbdare.